(067) 190 70 97, (097) 103 26 74
м. ХарківКарта
0
Кошик
Поки пусто

☝️ Укрпоштою доставляємо лише за передоплатою☝️час роботи пн.-пт. з 9.00 до 16.00 сб.-нд. - вихідний

Статті
Як підібрати кивок для блешні
18 февраля 2022 г. 15:26
Після того, як рибалок розібрався з питанням, що таке блешня , потрібно переходити до... Читати далі →
Оснащення зимової вудки
17 февраля 2022 г. 14:35
Рибалки- початківці часто задаються питанням, як оснастити зимову вудку і правильно... Читати далі →
всі статті
Акції та новини
Надходження: BOUNTY - підгодовування від триразових чемпіонів світу з коропового лову
2 апреля 9:46
У продажу підгодовувальна програма Bounty - офіційний бренд рибальського клубу, який... Читати далі →
Надходження: воблера Рапала, котушки Шимано Страдік 23
14 марта 13:48
Надходження  воблерів Рапала - вже у продажу як нові, так і перевірені часом приманки.... Читати далі →
всі акції та новини
Рибальський магазин - У Кеса Усі записи Статті → Особливості ловлі форелі в різний час року ↓

Особливості ловлі форелі в різний час року

Ловля форелі користується особливим попитом серед професійних рибалок, які відносять даний спосіб до беззаперечної класики всіх часів. М'ясо риби відрізняється чудовими смаковими якостями, а сам процес затримання – це захоплююча і захоплююча тактика «полювання».

Піймання форелі, точно також як і інших різновидів риб, безпосередньо залежить від правильно обраної місцевості, сезону і снастей. У вітчизняних водоймах можна з легкістю розраховувати на «полювання» відразу декількох видів форелі – цей озерна і річкова. Як правило, така риба вибирає водойма з кришталево чистою і відносно прохолодною водою – не більше 18-20 градусів. Крім того, в таких річках і озерах має бути відмінне підводна течія. Тому форель можна зустріти у водоймах з джерелами і величезною кількістю струмків, а також в гірських річках.


Ловля форелі в Карпатах в зимовий період

Форель відноситься до категорії досить акуратних і уважних риб, для упіймання яких від рибака буде потрібно максимум терпіння і досвіду. У зимовий сезон риба стає ще більш обережною, що помітно ускладнює завдання для рибалок. Така риба дуже швидко реагує навіть на найменший звуковий ефект і швидко переміщається у вертикальній площині – моментально опускаючись на дно і також стрімко піднімаючись до верху води.

У зимовий сезон форель, як і інші мешканці водойми, знаходиться в пасивному стані, мало їсть і мало рухається. Там, де вода ще не встигла замерзнути, риба клює набагато краще. В іншій місцевості клювання з'являється тоді, коли перший товстий шар льоду поступово починає підтавати і з'являються перші прогалини.

Професійні рибалки готові проводити більшу частину свого часу на холоді, щоб порадувати себе бажаним трофеєм. Якщо ж ви вибрали водойма, де планується піймання риби на поверхні льоду, важливо бути обережним, щоб не злякати її. Навіть при незначному шереху у самої лунки, форель моментально опускається на дно і навряд звідти випливе назад.

Для «полювання» на таку рибу потрібно самостійно бурити нові лунки, так як біля колишніх менше ймовірності зловити рибу, почуттєву явний підступ. Що стосується вибору снасті для зимової риболовлі, вона повинна бути максимально міцною, а принада – рухомий, щоб привертати увагу пасивної форелі.


Піймання хижої риби по весні

З настанням весни риба все ще не випливає з ям і практично весь час знаходиться саме там. З першими променями сонця рибак сміливо може розраховувати на зустріч форелі на перекатах, у місцях, де спостерігається не надто величезна швидкість підводного течії – як раз там вода найбільш насичена киснем. Адже в цих ділянках хижак може сміливо розраховувати на своє улюблене ласощі – дрібних рибок, жаб тощо. Коли сніговий і льодовий покрив тане, вода стає каламутною – в цей період клювання знижується.

Форель воліє плавати у верхніх шарах води, коли температурний режим у водоймі не більше 20 градусів. В іншому випадку, риба ховається в глибинні ділянки. В середині весняного сезону у водоймі з'являється величезна кількість різної живності, яка приваблює підводних мешканців. Саме цей період вважається найбільш вдалим для клювання.

Під час «полювання» будьте максимально обережними, щоб не налякати форель, яка зачаїлася на мілководді. Цим ви збільшуєте власні шанси на піймання бажаного великого хижака.


Як ловити форель влітку

У літній сезон дуже складно зустріти хижака на мілководді. Як правило, за їжею підводні мешканці випливають на полювання виключно в темний час доби, коли температура води впаде. Найпопулярніші місця, де можна зустріти рибу в цей період – це джерельні водойми з величезною кількістю впадають струмків, приток і обов'язковою наявністю кришталево чистої води. На гірських річках ви рідко зустрінете великі трофеї, так як швидка течія постійно вимиває весь корм.

У спекотну погоду вибір конкретного місця безпосередньо впливає на результат усієї риболовлі в цілому. У цей сезон форель по-як і раніше воліє триматися головою проти течії. Тому, якщо майстерність рибака допоможе йому непомітно підкрастися до такого ділянки – його чекає приємний сюрприз.

Для ловлі хижака в літній сезон доцільно запастися маховими і штекерними вудлищами. Головна заковика в тому, що потрібно буде закидати на величезні відстані від берегової лінії. У цьому випадку, важливо вміти точно закидати приманку в потрібне місце. Тому для здійснення далеких закидів багато професіонали віддають перевагу перевіреному варіанту – спінінг. З його допомогою можна з легкістю «полювати» на трофей, як з берегової лінії, так і з плавзасобу. Однак найбільш поширений саме перший варіант.


Полюємо на форель в осінній період

Осінь вважається підходящим часом для лову цієї хижаків. Як раз в цьому сезоні вони відправляються на тривалий нерест – починаючи з вересня місяця і, закінчуючи в грудні-січні. У цей час у риб наголошується максимальна активність і, вони не так різко реагують на сторонні звуки. Таким чином, рибалки можуть зустріти її в різних частинах водойми – на мілководді, на середніх або великих глибинах.

Представлена хижачка дуже швидко поправляється і готується до настання перших холодів перед метанням ікри. Саме в цей період на рибалці «всі засоби хороші»: використовуються всілякі моделі воблерів, обертових блешень, невеликі пуголовки, мініатюрні рибки та інше.

В осінній період украй популярний і затребуваний нахлист, а також «полювання» на спінінг. Форель відразу ж реагує на мушку штучного походження. Коли на водоймі немає сильного вітру, доцільно застосовувати «суху» мушку в парі з традиційними знаряддями. Коли починає накрапувати невеликий дощик, використовуйте «мокру» мушку.


Ловля форелі на спінінг і нахлистова рибалка

Досвідчені спінінгісти відмінно знають, що такий хижак клює на обертові або вони блешня, вага яких не перевищує показник в 10 грам. Крім того, можна також трохи поекспериментувати і застосувати воблери, довжина яких до 10 см максимум.


Приміром, якщо рибалці пощастило відшукати конкретне місце стоянки цієї риби, він зможе розраховувати на хороший улов, проте ненадовго, так як визначити розподіл риби по всій водоймі досить складно. Адже форель відрізняється непостійністю і може постійно змінювати місце свого проживання.

Професійний рибалка відмінно знає, що відшукати стоянку хижої риби – це ще не означає успіх у риболовлі. Дуже часто для «полювання» за великими екземплярами прийнято використовувати метод, запозичений у справжніх мисливців. В першу чергу, важливо зрозуміти, де знаходиться форель і уважно стежити за її поведінкою. Після цього, ведеться стеження виключно за одним екземпляром. Дана тактика є досить виправданою, так як великі риби дуже багато бачили на своєму віку, тому вкрай обережно ставляться до неправильно покинутим принадам або стороннім звукам.

Як правило, форель ловиться з берегової лінії або ж взабродку. Найчастіше рибак йде по березі, а тільки потім заходить у водойму. Якщо ви вибрали спінінг, потрібно рухатися вгору за течією. При цьому стежте, щоб блешня акуратно простягалася вниз за течією або ж поперек. Така тактика пояснюється тим, що хижак, в основному, тримається головою проти струменя води, тому такий спосіб упіймання принесе бажані результати. Крім того, в такому положенні і приманка показує максимально природну «гру», не викликаючи підозр.

Закидання приманки вниз за течією здійснюється в тому випадку, коли у рибалки немає іншого виходу із ситуації. Приміром, коли на ділянках з сильною підводною течією легкі блешні не піддаються вудіння проти струменя води – вони постійно піднімаються у верхній шар або ж зовсім викидаються на саму поверхню.

Ловити рибу з пересуванням приманки вниз вимагає від рибалки максимум уважності та терпіння. Винятком з правил можна назвати тільки ужение на плаваючий воблер, який при рівномірній проводці спокійно плаває на поверхні, а при підтягуванні – злегка занурюється у воду. Воблер потрібно закидати або сплавляти вниз за течією, а потім потроху підтягати. Однак представлена тактика актуальна у водоймах з невеликою підводною течією.

Використовуючи блешню важливо пам'ятати про те, що її краще всього вести недалеко від форелі. Однак трапляються ситуації, коли хижачка реагує на блешню не після першого-другого її закидання, а тільки після десятого. У риболовецькому «мистецтві» не обійтися без винятків, тому деякі професіонали відзначають, що риба може реагувати на приманку, яка знаходитися далеко від неї. Теж саме стосується і обраної проводки: іноді дуже результативним вважається метод, коли швидка проводка плавно переходить в повільну.


Ловля форелі в гірських річках на поплавкову снасть

Дл «полювання» на форель в нагоді стандартна поплавкові вудка. Що стосується її довжини, в цьому випадку, досвідчені рибалки відзначають: чим довше вудилище, тим краще. Адже довга снасть дозволяє здійснювати закидання приманки на далекі дистанції і при цьому чудово маскуватися, не підходячи занадто близько до водойми, щоб не злякати власний трофей.

Вудлище повинно бути невеликої ваги, щоб в процесі «полювання» рибак не відчував втоми в руках. Котушку можна вибрати абсолютно будь – відмінно підійде стандартна модель з барабаном середньої місткості.

Поплавочный спінінг укомплектовують волосінню, діаметр якої варіюється від 0,20 до 0,25 мм з повідцем, довжиною до 1 метра і меншого діаметра. Колірна палітра підібраною ліски повинна бути малопомітною в товщі води. Ідеальним варіантом вважається модель світло-блакитного відтінку. Гачки використовують №6-8. Як правило, застосовують лише один гачок, але, якщо дно водойми дуже замулене, тоді доцільно використовувати два гачки на різних повідках, відстань між якими становить близько 15-20 см. Це пояснюється тим, що найчастіше нижній гачок повністю опускається у мул, а верхній гачок починає працювати.

В якості підходящих вантажив прийнято використовувати звичайні дробинки або ж свинцеву стрічку. Такі вироби фіксують на відстані 7-10 см від гачка або між гачками. При виборі поплавця звертаємо граничне увагу на веретеноподібні моделі невеликих розмірів і спокійну колірну гамму. На водоймі з сильною підводною течією або ж під час сильних поривів вітру відмінно себе показує кулясте виріб з пробки. Хижа риба, в основному, затягує приманку на саму глибину, при цьому, не піднімаючи грузила. Тому застосування підпаском зовсім необов'язкове.


На що клює форель: необхідні підгодовування і наживки

Вибираючи відповідні снасті для лову форелі, не потрібно забувати і про купівлю потрібних прикормок і насадок. Приваду потрібно вибирати виключно тваринного походження, яка поступово опускається на глибину або ж хаотично поширюється по всій товщі води.

В якості хороших приманок можна сміливо застосовувати сучасні вироби, які відрізняються різким запахом і смаком ікри лосося, мініатюрних рибок, кукурудзи або ж черв'яків. Дуже добре демонструють свою роботу спеціальні гелеві атрактанти, які потрібно в правильному дозуванні наносити на насадку. Подібні вироби позитивно впливають на результат риболовлі і зовсім не відлякують мешканців водойми.

Організовуючи «полювання» пам'ятайте про те, що форель – це досить ненажерлива риба, тому потрібно запастися величезною кількістю різних наживок. Іноді одна риба здатна з'їсти 2/3 від власної ваги.

Для насадки рибалки активно використовують абсолютно всі різновиди черв'яків, мальків, комах, шматочків риби або м'яса. Якщо ви розраховуєте на ловлю виключно трофейних екземплярів, тоді слід вибирати живця, на якого активно реагує більш крупна форель.


Поділитися:
Всі статті
У Кеса - інтернет-магазин риболовецьких снастейРибальські снасті У Кеса(050) 177 87 70(067) 190 70 97ukesashop@ukr.net
0Блокнот
0Переглянуті