(067) 190 70 97, (097) 103 26 74
м. ХарківКарта
0
Кошик
Поки пусто

☝️ Укрпоштою доставляємо лише за передоплатою☝️час роботи пн.-пт. з 9.00 до 16.00 сб.-нд. - вихідний

Статті
Як підібрати кивок для блешні
18 февраля 2022 г. 15:26
Після того, як рибалок розібрався з питанням, що таке блешня , потрібно переходити до... Читати далі →
Оснащення зимової вудки
17 февраля 2022 г. 14:35
Рибалки- початківці часто задаються питанням, як оснастити зимову вудку і правильно... Читати далі →
всі статті
Акції та новини
Надходження: BOUNTY - підгодовування від триразових чемпіонів світу з коропового лову
2 апреля 9:46
У продажу підгодовувальна програма Bounty - офіційний бренд рибальського клубу, який... Читати далі →
Надходження: воблера Рапала, котушки Шимано Страдік 23
14 марта 13:48
Надходження  воблерів Рапала - вже у продажу як нові, так і перевірені часом приманки.... Читати далі →
всі акції та новини
Рибальський магазин - У Кеса Усі записи Статті → Як вибрати котушку для спінінга ↓

Як вибрати котушку для спінінга

Технічний прогрес дозволив виробникам риболовних снастей систематично постачати на світовий ринок безліч нових моделей і видів котушок з різними експлуатаційними характеристиками. Саме з цієї причини не тільки дебютують рибалки, але і прогресивні любителі потребують інформації про те, як вибрати котушку для спінінга. Адже, якщо мова заходить про спінінгових наборах, то саме її називають ключовим елементом експлуатованої для облова вітчизняних водойм оснастки.

В сучасних умовах підбір котушки для спінінга зводиться до задоволенню відразу ряду вимог. Зокрема, снасть повинна мати характеристики, що дозволяють їй працювати з тонкими шнурами (ліски) і вываживать габаритних представників підводного світу. А також забезпечувати можливість безперешкодного закидання приманки до далеких бордюрах локаціях, де традиційно шукають поживи габаритні трофеї.

Але вибір котушки повинен полягати не тільки в підборі практичного зразка снасті. Котушку на спінінг необхідно вибирати виходячи з найкращого симбіозу надійності і функціональності. Адже придбана снасть не тільки повинна бути практичною, але і відповідати загальноприйнятим критеріям: бути легкою, оснащуватися міцними комплектуючими, мати легкий і м'який хід.

Як підібрати котушку для спінінга

Самостійно навчання у векторі придбання котушок за методом «проб і помилок» рідко дозволяє оперативно оволодіти навичками вибору. Саме з цієї причини, починаючи оволодівати інформацією про те, як підібрати котушку для спінінга, необхідно розібратися в їх видах.

Види котушок на спінінг

Сучасний ринок рибальської атрибутики поділяє сегмент спиннингових котушок відразу на три види, які відрізняються безліччю конструктивних особливостей. В залежності від уподобань і умов риболовлі прихильникам лову надається можливість вибрати моделі з наступних категорій:

  • Безынерционная котушка для спінінга. Вид є найпопулярнішим серед вітчизняних спінінгістів, так як дозволяє організувати облов водойм різноманітними методиками і насадками. Остаточний вибір безынерционной котушки дозволить стати власником універсальної снасті, що надає можливість застосовувати спиннинговый набір і для лову за коштами експлуатації мініатюрних приманок, і для лову на важкі джиговые аналоги.

  • Мультипликаторная моделі. Категорія має низьку популярність з-за вузької спеціалізації. Снасті категорії застосовуються при лові на габаритні джерки, глибоководні воблера, а також найважчі джиг-приманки. Найкращим вибором котушки категорії стануть і для облова водойм за коштами використання пилькеров. Мультипликаторные вироби майже не мають альтернатив у морській лові, де застосовується троллинговая методика лову.

  • Інерційний вид снастей. Серед усіх можливих котушок для спінінга ця група має саму низьку популярність. В спінінговій риболовлі котушки інерційного типу використовуються лише в поодиноких випадках. Їх іноді можна відшукати в особистих колекціях шанувальників лову джиговыми приманками, так як реєстрація покльовки там відбувається за допомогою пальців, що дозволяє добитися ідеальної чутливості. Тільки ця особливість виду дозволила йому зберегтися в переліку спінінгових снастей. Адже ніяких інших переваг у них не спостерігається.

Після остаточного вибору необхідного виду котушки варто перейти до детального розгляду параметрів кожної окремої серії снастей. Далі докладніше про кожному елементі оснастки, який потребує ретельної оцінки майбутнім власником.

Природним фактом буде залежність якості снастей від вартості. При цьому важливо вміти відокремлювати бюджетні снасті від аналогів початкового рівня, які мають відверто низьку вартість. Так як перші придатні для активної риболовлі, завдяки чому нерідко обираються в якості основної снасті досвідченими любителями, а також в ролі дублюючого спорядження потрапляють в набори професіоналів.

Оснащення початкового рівня не дозволить ефективно облавливать водойми, так як не має для цього відповідних параметрів. Вона служить в якості якогось тренажера для дебютантів, тільки розвивають власні вміння. А також для шанувальників епізодичній риболовлі. Для серйозної риболовлі моделі стартовою цінової групи навряд чи стануть корисними, прийшовши в непридатність за першої ж серйозної навантаженні.

7 важливих параметрів спиннингових котушок

Для відповіді на питання про вибір спиннингових котушок необхідно детально розібрати кожен з параметрів, на який потрібно звертати особливу увагу в процесі порівняння вподобаних моделей. Серед них слід виділити відразу сім центральних характеристик.

  1. Розмір котушки

Розмір котушки або типорозмір вплине не тільки на габарити шпулі, але і на силові показники снасті. Параметр вказується на упаковці товару і на оснащенні в тисячах. Таблиця типорозмірів була розроблена інженерами японської компанії Шимано, після чого перейнята та іншими світовими виробниками.

Моделі спиннингових котушок розміром від 1.000 до 2.500 стануть найкращим вибором для облова вітчизняних водойм за допомогою невеликих принад з малим загальною вагою. Тобто в тій ситуації, коли цільовим уловом стає дрібна риба.

Примірники з типорозміром від 3.000 до 5.000 вдалими стануть супутниками при риболовлі середніми, а також важкими приманками. Але розміри більше 4.000 рідко знаходять застосування під час лову на спінінг. Їх частіше можна зустріти в комплектах шанувальників карпфішінга або морського лову.

2. Лесоемкость

За допомогою параметра (аналогічно типорозміру розміщений на упаковці і шпулі) можна дізнатися кількість ліски (шнура), здатної вміститися на шпулі. При цьому вказується варіація діаметра. Параметр досить тісно пов'язаний з типорозміром котушки.

У ультралайтовой ловлі традиційно застосовують найтонші волосіні і шнури, що робить застосування габаритних шпуль недоречним. І навпаки.

3. Маса котушки

Найменшою за типорозмірами котушці буде традиційний мінімальний вагу. Але не тільки від цього буде залежати кінцева маса спінінгової снасті. Імениті компанії часто домагаються зниження ваги виробів за рахунок застосування легких, але міцних матеріалів (титан, алюміній, різного роду полімерні сплави), що забезпечує значне полегшення продукції.

Однак не потрібно сподівається на те, що потужні спінінгові котушки будуть мати малу вагу, так як їх силові механізми, незважаючи на старання інженерів, все одно будуть досить масивними. Що і призведе до істотного обважнення усієї конструкції.

4. Підшипникова система

Обов'язковою для розгляду є підшипникова система. Адже саме вона забезпечує м'якість ходу, мінімізує можливість появи люфтів, а також від неї значною мірою залежить тривалість терміну корисної експлуатації. Тобто довговічність підібраною рибалкою снасті.

В сучасних реаліях можна зустріти спінінгові котушки, які мають на оснащенні до десятка кулькових підшипників. Але не завжди це призводить до покращання характеристик, адже їх розміщення може бути далека від ідеалу.

Найважливішими є підшипники, встановлені на центральній осі котушки, а також у ролику укладывателя волосіні. Саме вони забезпечать м'який хід і збереження механізмів. Інші підшипники теж поліпшать вищезазначені характеристики. Але вони не є обов'язковими.

5. Фрикційна система

Фрикціон, або фрикційне гальмо призначається для стравлювання лісок і шнурів під час активного виведення трофеїв. Він дозволяє виводити сіла на гачок рибу, яка має вагу, що значно перевищує максимальні розривні показники снасті.

Фрикціон може встановлюватися в передній частині спінінгової котушки і ззаду. В першому випадку система буде найбільш компактною і чутливою, але працювати з нею важко. Задній фрикційне гальмо посприяє комфорту експлуатації, але продемонструє менш точну настройку і обтяжить котушку.

6. Лесоукладыватель

Сучасні спінінгові котушки можуть оснащуватися укладывателями лісок, оснащающимися або нескінченним вином, або кулісою. По суті, кожен з систем здатна забезпечити гарну якість намотування. Тут важливий не вигляд лесоукладывателя, а якість його виконання.

7. Передаточне число

Передаточне число дає поняття про кількість обертань шпулі за оборот ручки. Виходячи з цього параметра всі спінінгові котушки можна розділити на кілька категорій. Моделі з високим силовим потенціалом - близько 1:4.0 1:4.7. Універсальні вироби в діапазоні від 1:5.0 до 1:5.5. Високошвидкісні котушки (застосовні для оснащення ультралайтовых вудилищ) порядку 1:6 1:7.2.

Висновок

У висновку необхідно поставити акцент на тому, що найбільш якісними та інноваційними спиннинговыми котушками вважаються моделі виробництва японських брендів Daiwa і Shimano. Проте вибрати гідний екземпляр можна і з асортиментного арсеналу інших компаній. Для цього необхідно скористатися представленою вище інформацією.

В бюджетному сегменті снастей особливою популярністю користуються спінінгові котушки компаній Флагман і Фаворит, виробничі потужності яких базуються в Україні. У середній ціновій групі вибір найбільш широкий.


Поділитися:
Всі статті
У Кеса - інтернет-магазин риболовецьких снастейРибальські снасті У Кеса(050) 177 87 70(067) 190 70 97ukesashop@ukr.net
0Блокнот
0Переглянуті