(067) 190 70 97, (097) 103 26 74
м. ХарківКарта
0
Кошик
Поки пусто

☝️ Укрпоштою доставляємо лише за передоплатою☝️час роботи пн.-пт. з 9.00 до 16.00 сб.-нд. - вихідний

Статті
Як підібрати кивок для блешні
18 февраля 2022 г. 15:26
Після того, як рибалок розібрався з питанням, що таке блешня , потрібно переходити до... Читати далі →
Оснащення зимової вудки
17 февраля 2022 г. 14:35
Рибалки- початківці часто задаються питанням, як оснастити зимову вудку і правильно... Читати далі →
всі статті
Акції та новини
Надходження: BOUNTY - підгодовування від триразових чемпіонів світу з коропового лову
2 апреля 9:46
У продажу підгодовувальна програма Bounty - офіційний бренд рибальського клубу, який... Читати далі →
Надходження: воблера Рапала, котушки Шимано Страдік 23
14 марта 13:48
Надходження  воблерів Рапала - вже у продажу як нові, так і перевірені часом приманки.... Читати далі →
всі акції та новини
Рибальський магазин - У Кеса Усі записи Статті → На що ловити судака восени ↓

На що ловити судака восени

Осінній клювання хижої риби — подія, якого досвідчені спінінгісти чекають з нетерпінням мало не цілий рік, "розминаючись" іншими приємними різновидами ужения. Хтось переключається на коропових риб або фідер: що може бути приємніше в літню спеку, ніж сидіти в затінку під парасолькою, в очікуванні покльовки потягуючи прохолодні напої? Але осінь неминуче вабить затребуваністю в активних діях, адже судак восени відпочивати дозволяє нечасто, особливо, якщо знайдено "кльове місце.

на что ловить судака осенью

Щука, окунь або жерех? Будь-який прихильник штучних приманок однозначно скаже, що найкращий спосіб провести час на воді — риболовля на судака восени. І це неспроста: варто тільки почати знижуватися температурі води, як клювання "іклатого" різко посилюється. Вже в кінці вересня він з жадібністю накидається на пропоновану приманку, практично не розбираючи, що перед ним — виброхвост, твістер або їстівний хробак. Звичайно, досвідчений вудильник не стане нехтувати можливістю придбати активатор клювання для хижака з яким результативність виїзду збільшується в рази, але і без нього улов, як правило, гарантований навіть новачкові. І тим не менше, питання про те, на що ловити судака восени актуальне незалежно від того, наскільки активний хижак і досвідчений рибалка.

рыбалка на судака осенью

З човна або з берега

Судак — риба зграєва, і з настанням холодів прагнути відійти подалі від мілин, у бік зимувальних ям, розташованих на основному руслі або струмені. Так що лов судака восени набагато успішніше з плавзасоби, човни або невеликого катера. Габарити плавзасоби важливі, оскільки нерідко доводиться обійти значну акваторію, перш, ніж ехолот покаже скупчення хижака — тому будуть і оперативне пересування, і часті зупинки, нерідко мобільність відіграє вирішальну роль. До речі, покладатися на свідчення ехолота цілком не резон: залишки водної рослинності можна прийняти за скупчення судака, також зграя великої мирної риби (ляща або плотви) може запросто замаскувати тілами пристойне за кількістю розташування іклатого хижака — на таких ямах треба чіпляти важку джиг-голівку і перевіряти придонні горизонти вручну.

как ловить судака осенью

Втім, якщо човни у вас немає, не поспішайте опускати руки: часто знайти місце стоянки іклатого хижака можна на закруті річки, неподалік від берега, де мілина утворює підводний бровку. Тут вже позіхати не доводиться — треба оперативно чіпляти приманку і починати підбирати найбільш результативний варіант ужения. Дуже гарні не надто високі круті береги, корисно досліджувати мілини, переходять у бровки. Для берегової лову судака восени необхідно прискіпливо підбирати снасті, і спінінг, і котушка, і волосінь повинні забезпечувати на далекі заброси і наддалекі відстані від 50 до 70 метрів.

Джиг або висок

Будь початківець спінінгіст відразу скаже своє слово на користь джига. Безперечно, цей спосіб лову досить результативний по судаку, але досвідчений вудильник неодмінно візьме з собою й інші варіанти оснащення. Які? Досить поглянути, які рибальські снасті в Харкові пропонуються в розділах "роботи по судаку", щоб відзначити велику кількість важких блешень для вертикального блеснения. Багато хто помилково вважають, що ця снасть суто зимова, але це не так: нерідко ловля судака восени набагато успішніше в схил, ніж взаброс. Та й зупинитися над судаковой ямою за показаннями ехолота простіше.

ловля судака осенью

З берега такий варіант практично не реалізовується. Тут працює тільки класичний джиг-сходинка, але можна спробувати спокусити судака та іншими оснащенням. Мова не тільки про схеми типу дроп-шот або техаська: дуже хороших результатів при облавливании бровок досвідчені вудильники досягають, застосовуючи техніку "волочіння". Фактично, на той же відвідний поводок чіпляється великий силіконовий черв'як, можливо, спрацює краще імітація жаби, якого протягують уздовж місць передбачуваного годування судака. Нерідко такий спосіб приносить фантастичні результати, незважаючи на його "неканонічність".

Набір приманок

Підбираючи снасті на судака восени, необхідно обзавестися достатньою кількістю різноманітного силікону і джиг-головок різного ваги. В обов'язковому порядку рекомендують віброхвости і твістери довжиною близько 5-8 сантиметрів, а також поролонові рибки. Новомодні "съедобки" теж обов'язково повинні входити в асортимент, вони часто дозволяють знизити кількість "порожніх" поклевок. До речі, якщо судак активно "б'є" чи "тисне" приманку, але не засікається, саме час змінити велику приманку на ту, що подрібніше, в тому числі і на дрібну блешню-колебалку. Не варто турбуватися про те, що великий судак буде ігнорувати дрібниця — навпаки, саме великі особини, навіть будучи ситими, жадібно хапають дрібний рухливий об'єкт, вертящийся в безпосередній близькості від його "носа".

судак осенью

Не забувайте поповнити арсенал і великими воблерами глибоководного типу, краще, якщо це будуть суспендери або тонуть моделі. Розповіді про те, що судак ігнорує воблери, безпідставні: вже говорилося, як ловити судака восени — підсунути йому під ніс будь-яку приманку. Але якщо серйозно, то судак дійсно охоче вистачає воблер, причому навіть тоді, коли облов ведеться в режимі троллінгу. Але не тільки в цьому суть, справа в тому, що при пошуку судачьих зимовищ доводиться прочесати великі водні простори, і робити це вхолосту не найоптимальніший спосіб, набагато ефективніше під час пошуку закинути троллинговый воблер і спробувати спокусити їм інших мешканців осіннього водойми. Навряд чи знайдеться хоча б один любитель осіннього судака, який засмутиться, отримавши в прилове пару-трійку великих щук або трофейного окуня. Так і сом, за чутками, не гребує іноді прихопити пластикову приманку, вальяжно покачивающую боками в безпосередній близькості від пащі.

лов судака осенью

В обов'язковому порядку слід запастися і витратні матеріали для схем дропшот і техаська, причому не завадить і "дідівська" козяча борідка, часто ці снасті виграють не за рахунок уловистости, а за рахунок зацепістості: агресивно атакує мета судак часто промахується повз мети, вистачає її неакуратно, або зовсім "їздить" по ній черевом. Відвідні повідці з трійниками можуть виручити в такому випадку не завадить доповнити "якорьками" та типової силікон. А в комплект їстівних насадок дуже корисно включити дещо з "істот": дуже гарні різноманітні імітації жаб і кальмарів, в холодний період року багато мешканців прибережної смуги перебираються на глибину, і стає бажаною здобиччю судака.

снасти на судака осенью

 

Поділитися:
Всі статті
У Кеса - інтернет-магазин риболовецьких снастейРибальські снасті У Кеса(050) 177 87 70(067) 190 70 97ukesashop@ukr.net
0Блокнот
0Переглянуті