(067) 190 70 97, (097) 103 26 74
м. ХарківКарта
0
Кошик
Поки пусто

☝️ Укрпоштою доставляємо лише за передоплатою☝️час роботи пн.-пт. з 9.00 до 16.00 сб.-нд. - вихідний

Статті
Як підібрати кивок для блешні
18 февраля 2022 г. 15:26
Після того, як рибалок розібрався з питанням, що таке блешня , потрібно переходити до... Читати далі →
Оснащення зимової вудки
17 февраля 2022 г. 14:35
Рибалки- початківці часто задаються питанням, як оснастити зимову вудку і правильно... Читати далі →
всі статті
Акції та новини
Надходження: BOUNTY - підгодовування від триразових чемпіонів світу з коропового лову
2 апреля 9:46
У продажу підгодовувальна програма Bounty - офіційний бренд рибальського клубу, який... Читати далі →
Надходження: воблера Рапала, котушки Шимано Страдік 23
14 марта 13:48
Надходження  воблерів Рапала - вже у продажу як нові, так і перевірені часом приманки.... Читати далі →
всі акції та новини
Рибальський магазин - У Кеса Усі записи Статті → Як вибрати спінінг для лову щуки ↓

Як вибрати спінінг для лову щуки

З приходом осені і похолоданням води хижа риба активізується. Її завдання — набрати перед зимою максимальна кількість калорій, щоб легше було переносити період зимової малорухливості. Про цей факт чудово обізнані досвідчені вудильники, які відставляють убік інші види лову і вирушають на полювання за зубастим трофеєм. Безумовно, мова йде про щуку: "прісноводому крокодилі", одному із самих великих мешканців вітчизняних водойм. Саме в осінній період, коли температура водного середовища опускається нижче 10°С, на промисел виходять всі без винятку екземпляри, у тому числі і найбільші — і ось тут треба не схибити, і бути готовим до упіймання рекордного розміру риби.

как выбрать спиннинг для ловли щуки

Вміння віртуозно володіти грою приманки в осінній період, як правило, відступає на другий план: щука настільки жадібно вистачає і залізо, і силікон, і пластик, що без вагомої трофею не піде з водойми навіть новачок. На перший план виступає, таким чином, не питання "як грамотно анімувати приманку", а "як вибрати спінінг для лову щуки". Дійсно, це найбільш серйозне питання, актуальність якого неможливо перебільшити — нерідко в озері, де влітку можна було розжитися найбільшим примірником травянка вагою у кілограм. На простеньку блешню чіпляється щука вагою в 5-7 кгі удильщика, необачно прихватившего з собою слабеньке вудилище, чекає жорстоке розчарування — у вигляді втрати не тільки потенційного трофея, але і знаряддя лову. Тому дуже важливо переглянути свій арсенал, і в разі відсутності достатньо міцного вудлища придбати гідний великої щуки аксесуар, в чому вам допоможе інтернет-магазин риболовецьких снастей.

Яким спінінгом ловити щуку

Спочатку треба визначитися, який метод лову буде предпочитаться: з човна або з берега. Навіть новачку очевидно, що між забросовым ужением з берега і ловлею на доріжку (тролінгом) з плавзасобу є очевидна різниця — в першому випадку потрібні далекі й часті закиди, на відміну від другого. Зате на човні напевно не обійтися без силового "прута", оскільки необхідно застосовувати важкі великі оснастки і важкі приманки, а можливо, і мультипликаторные котушки. Відповідно, однозначно сказати, як вибрати спінінг на щуку, не можна: треба орієнтуватися на ситуацію.

как подобрать спиннинг для ловли щуки

Очевидно, що ловля щуки з берега передбачає наявність більш довгого вудлища, оптимізованого для далеких закидів, але в той же час, дуже міцного і володіє прекрасними в'яжучими властивостями: впоратися з великою рибою на дальній дистанції неможливо успішно, тільки застосовуючи силову тактику. У той же час для використання блешень різного типу (колебалок і вертушок) не настільки важливі такі якості, як ніжність бланка — швидше, навпаки: ці приманки створюють настільки сильний наголос при выматывании (проводку), що бланк може просто гнутися дугою, а це небажано. Але якщо мова йде про воблерах, що вимагають точного контролю і виконання різних технік анімації (твичинг, джеркинг), а також про джизі, де без дзвінкості і чіткого відчуття поведінки оснащення "в руку" не обійтися, необхідно шукати розумний компроміс між міцністю і інформативністю. Втім, придбати спінінг будь-якого цільового призначення зараз не складе труднощів: широкий асортимент магазину і досвід консультантів зроблять це нескладним завданням навіть для новачка.

Як і чим ловити щуку з човна

Будь досить досвідчений вудильник підкаже: вирушаючи на водні простори за трофеєм на плавзасобі, необхідно озброїтися спінінгами мінімум двох різновидів. І абсолютно неважливо, буде це дідівська гребний човен-довбанка або ультрасучасний РІБ, оснащена вона тихохідним "троллинговым" електромотором чи ні, але обловити величезні площі берегових заростей за розумний час без троллинговой снасті неможливо (та й недоцільно).

как выбрать спиннинг на щуку

Відповідно, для того, щоб вирішити, як вибрати спінінг на щуку для ужения "на доріжку", треба визначитися з типом котушки. Для безынерционной підійде практично будь-яке силове вудлище довжиною не більше 2,4 метри (до речі, його ж можна задіяти і для забросовой лову на блешню з човна). Якщо її у вас немає, то купити котушку для спінінга не складе труднощів, досить орієнтуватися на тягові характеристики (співвідношення головної передачі не вище, ніж 4,9:1).

Набагато перспективніше виглядає застосування мультипликаторной котушки. Звичайно, її вважають не настільки універсальною, але досвід наших предків (ловили тільки на "Невську" та "Київську") переконливо показує, що облавливать вручну зарості можна і з її допомогою. Причому досить продуктивно, оскільки вага приманки не є перешкодою для закидання снасті на 10-20 метрів. Але така котушка вимагає особливого типу вудлища, так званого "куркового", або інакше — кастингових. Тому розумніше поєднувати спеціалізований спінінг, оснащений мультипликаторной котушкою, з другим вудилищем, оснащеним класичної безынерционкой: зрештою, стомившись від пасивного волочіння воблера за човном модно зупинитися і обловити невеликі заливчики і перспективні судачьи ямки, отримавши в прилове окуня або "іклатого". Вимоги до неї такі ж, як до "берегового", тільки ємність шпулі можна брати поменше, так і довжину не слід вживати більше, ніж 2,7 метра.

Що віддати перевагу при ловлі з берега

Одна справа — ловити з човна, і зовсім інше — як вибрати спінінг для щуки при лові з берега. Тут мультипликаторная котушка відходить на другий план, так само як і важкі блешні разом з воблерами-гігантами. Однозначно лідирує котушка-безинерционка, а до вудилища пред'являються підвищені вимоги. Те, що воно має бути дзвінким, а бланк міцним і інформативним, само собою розуміється: адже крім виведення доведеться активно управляти приманкою, обов'язково наявність і інших параметрів: довжина і хлесткість для далекого закидання. Перший з них передбачає, що не слід розглядати серйозно "прути" коротше, ніж 2.3 метра: оптимальним вважається діапазон 2,3-2,7 метра, які зможуть докинути приманку до далекої брівки, навіть якщо вона розміщена на відстані 60 метрів.

как выбрать спиннинг для щуки  

Важливий і вага: бажано прагнути до мінімального, адже вудити доведеться активно, перезабрасывать часто, а важкий (або незбалансований) снаряд призведе до болю в руках і швидкої стомлюваності удильщика. Що ж стосується ладу, то тут треба орієнтуватися на техніку лову — швидкий (Fast) або надшвидкий (він же Extra Fast) хороший для джиговой лову, але в теж час спрацює і при лові на блешню. Головне, що вудилище було жорстким, інакше просікти жорсткі тканини щучої пасти не вийде, і сходів буде дуже багато.

Маленькі хитрощі при виборі спінінга

Тест можна вибрати, виходячи з ваги наявних або бажаних приманок: верхня планка повинна бути з запасом на 1/4 більше, ніж вага блешні або воблера. Приміром, якщо блешня важить 20 грам, то верхній тест буде становити порядку 25 грамхоча дане правило працює не завжди і подібну інформацію слід уточнювати при купівлі конкретної моделі спінінга.

Вкрай бажано, щоб робочі ваги приманок знаходилися в середині тесту спінінга, а не ближче до "краях" діапазону.

Гачки повинні бути гострими, це факт, але якщо жорсткість спінінга недостатня (лапшистый, шлангообразный), то на надійну зарубку розраховувати не варто: вибирати спінінг треба, погодившись з його жорстким бланком.

Щука — сильний противник, її атаки завжди непередбачувані, і настільки стрімкі, що можуть без праці вирвати спінінг з рук удильщика. Не нехтуйте фрикціоном на котушці і точно його отстраивайте, а для бланка вудилища не бійтеся застосування композитних матеріалів.

Вирушаючи за щукою, на невідомий або неразведанный водойму, прихопіть на один спінінг більше. Завжди бажано мати в арсеналі запас як на дрібний трофей, так і на особливо великий.

Починаючи облавливать нові для себе місця, в першу чергу задійте найпотужніший спінінг і великі приманки. Щука хапає все, що можна порівняти з розмірами власного тіла, а успішне виважування великого трофейного екземпляра на кволі снасті під силу далеко не кожному професіоналу.

Не женіться за сверхдорогими снастями: часто розуміння, як вибрати спінінг для лову щуки, приходить тільки з чималим досвідом, так що за наявну суму оптимальніше придбати декілька (два-три) вудилищ більш низького класу. І ви охопіть весь спектр можливих різновидів ужения щуки і остаточно визначитися з технікою і тактикою лову, що застосовуються принадами і особливостями конкретних водойм.

Поділитися:
Всі статті
У Кеса - інтернет-магазин риболовецьких снастейРибальські снасті У Кеса(050) 177 87 70(067) 190 70 97ukesashop@ukr.net
0Блокнот
0Переглянуті