(067) 190 70 97, (097) 103 26 74
м. ХарківКарта
0
Кошик
Поки пусто

☝️ Укрпоштою доставляємо лише за передоплатою☝️час роботи пн.-пт. з 9.00 до 16.00 сб.-нд. - вихідний

Статті
Як підібрати кивок для блешні
18 февраля 2022 г. 15:26
Після того, як рибалок розібрався з питанням, що таке блешня , потрібно переходити до... Читати далі →
Оснащення зимової вудки
17 февраля 2022 г. 14:35
Рибалки- початківці часто задаються питанням, як оснастити зимову вудку і правильно... Читати далі →
всі статті
Акції та новини
Надходження: BOUNTY - підгодовування від триразових чемпіонів світу з коропового лову
2 апреля 9:46
У продажу підгодовувальна програма Bounty - офіційний бренд рибальського клубу, який... Читати далі →
Надходження: воблера Рапала, котушки Шимано Страдік 23
14 марта 13:48
Надходження  воблерів Рапала - вже у продажу як нові, так і перевірені часом приманки.... Читати далі →
всі акції та новини
Рибальський магазин - У Кеса Усі записи Статті → Ловля сома на квок (частина 2) ↓

Ловля сома на квок (частина 2)

Вибір правильної котушки

В ужении сома "під квок" навряд чи будуть потрібні далекі заброси і виведення з дистанції в 100-150 метрів, снасть опускається безпосередньо під човен, і ловля проводиться "в схил", найчастіше не біля дна, а в товщі води, на глибині близько 5 метрів.

Для такого методу непогано підійдуть великі безынерцинные котушки типу Ryobi Ecusima 6000-8000, або мультипликаторные котушки зразок Ambassadeur C4 5601. Але в будь-якому випадку котушка повинна бути потужною, розрахованої на ловлю великої морської риби, наприклад, і обов'язково надійною. Якщо на вудилище особливо витрачатися немає сенсу, то котушку краще купувати без всяких компромісів. Крім того, її шпуля повинна вміщувати велику кількість шнура, особливо, якщо ловити передбачається на значних глибинах.

Волосінь, гачки та інші снасті

Після того, як придбані вудилище і котушка, залишиться тільки купити волосінь, гачки купити і грузило. Але тут однозначної думки не існує: одні вудильники-сомятники воліють монолеску типу Energo Team Specialist Catfish, припускаючи, що її еластичність пом'якшує атаки хижака в процесі виведення. Однак лісу має ряд недоліків, яких позбавлений сучасний плетений шнур: зокрема, висока міцність останнього і стійкість до стирання робить його краще на сомовою риболовлі. Що б ви не обрали, обов'язково переконайтеся, що волосінь або шнур розраховані на піймання сома: наприклад, добре зарекомендували себе шнур Climax Cult Catfish Strong.

З гачками все просто: сом — риба великорота, і навіть дрібне сомик може спокійно проковтнути велику наживку і відповідний їй гачок, так його краще вибирати побільше. Дуже добре зарекомендували себе гачки Golden Catch Catfish Single Hook, їх надійність перевірена часом, а форма гарантує надійне засекание іспанця сома.

Купити грузило можна готове, а можна його відлити і самостійно. Втім, останнє вже рідко застосовується навіть досвідченими удильщиками-"квокерами", оскільки асортимент вантажів з развесовками від 100 до 300 грам великий, ціни демократичні, і можна підібрати найбільш оптимальний. Для глухої снасті гарні вантажі з вушками з дроту, їх зручно застосовувати з кількома повідцями. Перевагами ковзного вантажу вважаються більш обтічна форма (зручніше на сильному плині) і більш чутлива до клюванні оснащення.

Сомовьи приманки і наживки.

Сом — не тільки хижак, але і санітар водойм, тому ловити його можна на будь-яку "м'ясну" наживку. Прекрасні результати дає пучок черв'яків, м'якоть черепашки-перлівниць, рибка-живез, жаба, шматок залежалого сирого м'яса або птиці. Привертає вусатого хижака і капустянка. Примітно, що сом обожнює різні комбінації наживок, так звані "бутерброди", на які нерідко клює охочіше, ніж на одну складову. Якщо клювання слабкий, досвідчені сомятники використовують дрібного раку, на нього хижак клює особливо охоче, навіть у періоди слабкої активності.

nazhivka_na_soma

Як правильно квокать і техніка лову сома

Вийшовши на позицію, проводиться закидання снасті в підібране місце, а потім за допомогою квока рибалка здійснює характерні маніпуляції у поверхні води, виробляючи особливі булькаючі звуки. Рух квоком здійснюється, починаючи з передпліччя і закінчується кистю руки, причому сильно бити при вході інструменту в воду не треба: звук, привертає сома, відбувається на виході квокового п'ятачка на поверхню. Рекомендована схема квочения — три удари, пауза, два удари.

tehnika_kvocheniya_1

При клюванні важливо не поспішати з підсічкою: сом — гурман і любить посмакувати наживку. Чим глибше він її заглотит, тим успішніше буде засекание, оскільки гачок напевно увійде в м'які тканини, а не в роговій і твердий рот. При нормальному вході гачка дрібного сома можна сміливо втягувати в човен без зайвої метушні, руками або багориком.

Великий трофейний хижак може доставити немало клопоту: сом вагою понад 50 кг представляє серйозну небезпека, тому важливо якомога швидше дістатися до берега, навіть якщо для цього доведеться скинути з котушки більшу частину шнура. Якщо це неможливо, слід, не даючи залишку на шнурі, дозволити рибі тягати човен по воді, періодично намагаючись підтягти його до неї: рано чи пізно він втомиться, і ось тут-то і слід оперативно добиратися до берега.

З берега виважування сома — лише питання часу і завзятості: головне завдання удильщика змусити хижака сьорбнути пащею повітря, після чого він майже не пручається. Якщо ловля відбувається удвох, то напарнику слід підібратися до улову, і, підхопивши його під зябра, тягнути до берега. Якщо можливо, непогано оглушити рибу калаталом.

Корисні поради

Площа п'ятачка квока відіграє важливу роль: менший діаметр краще застосовувати на спокійній воді, а більший — на дрібній хвилі. Новачкам краще вибирати той, що побільше, їм простіше оперувати;

типова помилка — волочити снасть біля дна, де повно зачепів. "На квок" сом піднімається до поверхні, навіть з 20-метрової глибини, тому опускати грузило більше, ніж на 5 метрівне треба;

якориться на ямі при ловлі сома дуже небезпечно: великий трофей легко переверне човен;

завжди тримайте під рукою стропоріз: вчасно обрізаний шнур може врятувати рибалці життя;

ніколи не перетягайте фрикціон котушки, краще прослабьте його: ривок риби може заклинити шнур і зламати вудилище;

навіть найкращі покупні приманки можуть не працювати. Не полінуйтеся, наберіть чогось у водоймі або поблизу нього перед виїздом. Жабенята, раки, комахи, черепашки, п'явки і інші мешканці можуть кардинально змінити ситуацію.

Поділитися:
Всі статті
У Кеса - інтернет-магазин риболовецьких снастейРибальські снасті У Кеса(050) 177 87 70(067) 190 70 97ukesashop@ukr.net
0Блокнот
0Переглянуті