(067) 190 70 97, (097) 103 26 74
м. ХарківКарта
0
Кошик
Поки пусто

☝️ Укрпоштою доставляємо лише за передоплатою☝️час роботи пн.-пт. з 9.00 до 16.00 сб.-нд. - вихідний

Статті
Як підібрати кивок для блешні
18 февраля 2022 г. 15:26
Після того, як рибалок розібрався з питанням, що таке блешня , потрібно переходити до... Читати далі →
Оснащення зимової вудки
17 февраля 2022 г. 14:35
Рибалки- початківці часто задаються питанням, як оснастити зимову вудку і правильно... Читати далі →
всі статті
Акції та новини
Надходження: BOUNTY - підгодовування від триразових чемпіонів світу з коропового лову
2 апреля 9:46
У продажу підгодовувальна програма Bounty - офіційний бренд рибальського клубу, який... Читати далі →
Надходження: воблера Рапала, котушки Шимано Страдік 23
14 марта 13:48
Надходження  воблерів Рапала - вже у продажу як нові, так і перевірені часом приманки.... Читати далі →
всі акції та новини
Рибальський магазин - У Кеса Усі записи Статті → Ловля хижака на рознесені оснастки ↓

Ловля хижака на рознесені оснастки

Рознесена оснащення та її застосування

Класична схема спиннингового ужения хижака на силіконові приманки передбачає жорстке з'єднання "тіла" пластикової рибки і грузила, найчастіше представляє єдине ціле з гачком (джиг-головка). Такий вид оснащення став дуже популярним для лову хижака, насамперед, у спортсменів, яким потрібна максимальна результативність лову, але в подальшому отримав широке розповсюдження і у любителів, оскільки був досить ефективний і простий в освоєнні.

Подальше вдосконалення техніки лову призвело до появи плеяди різних варіацій оснащення спінінгової снасті, кожна з яких дозволяла разловить навіть найважчі і малоперспективні водойми.

Неважко здогадатися, що їх появі вудильники-аматори зобов'язані все тим же спортсменам: саме вони почали експериментувати з силіконом, отримавши в результаті не тільки досить результативну, але і абсолютно унікальну оснащення.

Мова, звичайно ж, про вельми уловистою схемі, що отримала назву "рознесена оснастка". Правильніше було б говорити про неї у множині, оскільки таких оснащень налічується багато різновидів, але є один нюанс: всі вони характерні однією загальною якістю, а саме — силіконове тіло приманки відокремлене від грузила і знаходиться на значній відстані від нього.

Навіщо? Відповідь на це питання неоднозначна. Не зафіксована вантажем "рибка" демонструє активнішу й вільну гру. Масивний свинцева куля не відлякує хижака, з'являється можливість розвинути і поліпшити анімацію... словом, передумов для обгрунтування вигод від застосування рознесеною оснащення безліч, але всіма ними можна знехтувати, достатньо одного нюансу: цей вид ужения дає прекрасні результати там, де не бажає працювати класична схема або для її застосування немає потенційної можливості.

Види оснастки з відвідним повідцем

Чомусь прийнято вважати, що оснастки з відвідним повідцем прийшли до нас виключно з-за кордону. Звичайно, частка істини в цьому є: тамтешні рибалки доклали чимало зусиль для створення результативної приманки, але не слід забувати і про вітчизняний досвід: так, "козяча борідка", вельми популярна у любителів лову судака в басейні Дніпра (і не тільки) відома з незапам'ятних часів.

разнесенные оснастки

 

А адже це класичний варіант "каролінського оснастки", з'явилася набагато пізніше: грузило у вигляді оливки або груші, повідець довжиною 20-30см, і приманка, виконана з пінопласту сигароподібної форми, оснащеного трійником і пучком ворсу (частіше — козячої вовни, звідки і назва), дозволяла досить ефективно ловити не тільки судака, але і окуня, щуку як з човна, так і з берега.

В зарубіжній версії пінопласт замінили силіконової приманкою, ще пізніше почали застосовувати їстівний варіант. Така схема чудово працює на чистому піщаному дні, в річках з пристойним плином, де практично відсутні зачепи. На сьогоднішній день вона відома під назвами "московська" або "київська судачья".

Дещо пізніше в наші краї прийшла "техаська оснастка": у цій версії грузило пулі образного виду (Вантаж Куля) вільно переміщається по основній волосіні. Частіше інших у подібній схемі використовуються приманки з циліндричним тілом ("черв'яки"), на зразок Lucky John S-Shad: таке поєднання дозволяє з успіхом виманювати хижу рибу з сильно закоряженных місць та інших "зацепістих" водойм, не ризикуючи залишити на дні всю оснастку. Зрозуміло, при виготовленні снасті застосовуються виключно офсетні гачки-незацепляйки.

І, нарешті, сама "імпортна" оснастка, дроп-шот прийшла в наші краї з США, де в достатку зустрічаються водойми з щільним заселенням риби, а саме — окуня басса, часто пристойно "загодованого" і малоактивного. Особливої форми грузило з фіксатором-защібкою, офсетний або звичайний гачок відповідного розміру з силіконовою приманкою, закріплений безпосередньо на основній волосіні — ось і вся оснастка. Регулюючи положення грузила, вудильник може вибирати відстань від дна, на якому покльовки найбільш часті. В наших водоймах така схема чудово працює за окуні і навіть щуку.

Інші варіанти рознесені оснастки (тиррет, тирольська паличка, спліт-шот) є різновидами, або доповненнями до каролінського оснащенні, і часто являють собою не стільки окрему схему, скільки або модифікацію описаних варіантів, або різноманітність проводки. Так, тирольська паличка, оптимізована для лову форелі на кам'янистих гірських річках, точна копія "кароліни", тільки в якості грузила використовується пластикова трубка, заповнена свинцевим дробом (картеччю).

Приманки, які застосовуються на рознесених оснащеннях

Немає жодних обмежень у виборі силікону для розміщення на отводном повідку: кожен вудильник керується виключно власним досвідом і уподобаннями. Як вже згадувалося, для техаського варіанту необхідно, щоб приманка мала циліндричною формою, решта ж схеми абсолютно вільні від показань. Але слід знати, що промисловістю освоєно випуск силікону, оптимізованого для застосування в конкретних оснащеннях: так, для дроп-шоту частіше інших використовуються особливі форми, такі, як Keitech Custom Витоків, які застосовуються в декількох примірниках.

Снасті для лову на рознесені оснастки

Особливих вимог до снастей для лову рознесеними оснащеннями не висувається, оскільки техніка ужения ідентична джиговому варіанту. Як і в ньому, важлива чутливість вудилища і можливість тонко контролювати поведінку приманки, відчуття рельєфу дна водойми і контроль над поклевками риби. Як правило, рознесені оснастки використовуються при лові з човна або іншого плав засоби, тому спінінг не повинен бути довгим (оптимально — 2,2-2,7 метра), а котушка не обов'язково повинна вміщувати велику кількість шнура (досить 100 метрів).

Вибір силіконової приманки також залишається за удильщиком: можна використовувати будь-які різновиди, як спеціально розроблені для рознесеного монтажу, так і відповідні за розміром і формою для обраної оснастки.

Каролінська оснащення

Найбільш відома з усіх "разнесенок" каролінська оснащення являє собою схему, в якій на основній волосіні монтується грушоподібної грузило, куля або оливка ковзного типу, потім демпферна намистина і вертлюг, до якого прив'язується відведення-повідець з волосіні, або флюорокарбона, який має довжину 50-70 сантиметрів. На кінці, якого монтується офсетний гачок, на який надівається відповідна силіконова принада.

Каролинская оснастка  

Вибір насадки нічим не обмежений. Можна використовувати силіконові приманки їстівні і звичайні, віброхвости і твістери, черв'яки і слаги, всі, які монтуються на офсетний гачок. Слід враховувати те, що орієнтуватися у виборі на ті принади, які добре зарекомендували себе при лові джигом, не обов'язково: вільно плаваюча на значному віддаленні від вантажу "рибка" має абсолютно іншу анімацію.

Техніка ужения теж не лімітована: на швидкій течії гарні результати забезпечує повільне підтягування вантажу кінчиком вудилища, в інших випадках найкращий ефект може дати ривкова проводка зі значними паузами.

Техаська оснащення

Характерна особливість цього різновиду — застосування ковзного пулі видного вантажу з поглибленням в тильній частині. Конічний вантаж безпосередньо контактує з вушком офсетного гачка, або демпферної бусиною (при наявності). Таким чином, частина приманки заходить в грузило, що і передбачає вибір типу силікону: він повинен мати циліндричну форму, частіше інших використовуються "черв'яки" відповідного діаметру.

техасская оснастка  

Обов'язковий офсетний гачок: дана оснастка дозволяє ловити в самих закоряженных місцях, проходячи крізь перешкоди з легкістю. Техніка лову кардинально відрізняється від джига: оснащенні необхідно надавати вертикальну анімацію, відриваючи її від дна рухами вершинки і вибираючи слабину ліски котушкою. Така техніка вимагає ловлі з човна, але можна ловити і з берега, враховуючи, що дальність закидання дуже невелика.

tehasskaja-osnastka

Відвідний поводок

Вона ж "московська оснастка", яка дуже схожа на каролинскую, тільки відвідний поводок вибирається довжиною близько метра і кріпиться на 15-20 сантиметрів вище грузила. Ця різновид монтажу добре відома фидерщикам, і носить у них назва "патерностер". На відміну від дроп-шоту, тут до волосіні кріпиться не гачок, а вертлюжок, до якого приєднується повідець з волосіні з гачком будь-якого типу (частіше застосовується офсетний).

carolina_otvodnoi  

Відвідний поводок підходить для лову на чистому дні і сильному плині, і може працювати як при горизонтальній, так і вертикальної різновиди проводки. Завдяки дуже довгого повідця силіконова принада (будь-якого типу) дуже інтенсивно грає навіть на слабкому плині, провокуючи судака або іншого хижака на негайну атаку. При лові з човна можна використовувати вертикальний метод, прекрасно працює як на падіння приманки, так і на її спливання.

Тірольська паличка

Ця різновид оснащення вимагає особливого унікального вантажу у вигляді трубочки з обтяжувачем, який за зовнішнім виглядом нагадує паличку. За своїм виглядом ця снасть в точності повторює каролинскую, з одним нюансом: вантаж-паличка кріпиться за допомогою застібки-"американки" і вертлюга. Можна кріпити безпосередньо за пластикове вушко, але в цьому випадку є ризик перетирання пластику навіть волосінню, не кажучи вже про шнурі.

Проводка застосовується або сама повільна, або вертикальна, інакше паличку тут же притискає до дна і весь ефект від застосування снасті зникає.

Дроп шот

Зв'язати цю оснастку простіше простого: гачок (офсетний, одинарний, подвійний або трійник вибирається в залежності від стану дна водоймища) жорстко кріпиться прямо на основному шнурі, а затиск вантажу фіксується на вільному кінці волосіні (на відстані 20-30 см).

drop_shot

 

Як і в інших методах, цей вид оснащення припускає наявність особливого затиску з грузилом. Циліндрична форма останнього не випадкова: при проводці вантаж не відривається від дна, а анімація "рибки" здійснюється легкими кистьові рухами у вертикальній площині, крім того, саме такий вантаж легко проходить крізь придонний сміття і корчі. Ловити за допомогою дроп-шоту можна тільки в схил, з берега або човна.

gruz_drop_shot

Обов'язковою умовою є застосування спеціального силікону, виконаного у вигляді черв'яка, п'явки або малька: як правило, вони характерні тонким довгим хвостом. Застосування звичайного силікону з лопатообразным хвостом категорично не рекомендується: йому не вийде надати гідну анімацію.

Корисні поради

Виготовити тирольскую паличку можна з підручних засобів, достатньо мати під руками трубочку відповідного діаметру (підійде навіть коктейльна). В якості вантажу можна запресувати в неї підходить по діаметру болтик або насипати кілька дробинок.

Додаткову плавучість силіконовим принадам можна надати, закріпивши на гачку кулька з пінопласту або "пінку", підібравши кількість і розмір таким, щоб забезпечити повільне спливання.

Як правило, на рознесені оснастки ловлять судака і окуня, але нерідко на неї реагує і щука. Якщо є ймовірність зустріти у водоймі зубасту хижачку, то монтаж краще виконувати з флюорокарбона — в цьому випадку перекусити снасть у неї не вийде. Застосовувати металеві повідці не варто, вони сильно погіршують гру приманки.

Поліпшити анімацію твістера на отводном повідку можна, якщо зробити на його "хвості" кілька дрібних надрізів ножем або ножицями.

І останнє: рознесені оснастки чудово працюють на протязі, тому при проводці намагайтеся не поспішати з выматыванием, щоб "рибка" грала як можна довше: це напевно підвищить результативність риболовлі.

Поділитися:
Всі статті
У Кеса - інтернет-магазин риболовецьких снастейРибальські снасті У Кеса(050) 177 87 70(067) 190 70 97ukesashop@ukr.net
0Блокнот
0Переглянуті