(067) 190 70 97, (097) 103 26 74
м. ХарківКарта
0
Кошик
Поки пусто

☝️ Укрпоштою доставляємо лише за передоплатою☝️час роботи пн.-пт. з 9.00 до 16.00 сб.-нд. - вихідний

Статті
Як підібрати кивок для блешні
18 февраля 2022 г. 15:26
Після того, як рибалок розібрався з питанням, що таке блешня , потрібно переходити до... Читати далі →
Оснащення зимової вудки
17 февраля 2022 г. 14:35
Рибалки- початківці часто задаються питанням, як оснастити зимову вудку і правильно... Читати далі →
всі статті
Акції та новини
Надходження: BOUNTY - підгодовування від триразових чемпіонів світу з коропового лову
2 апреля 9:46
У продажу підгодовувальна програма Bounty - офіційний бренд рибальського клубу, який... Читати далі →
Надходження: воблера Рапала, котушки Шимано Страдік 23
14 марта 13:48
Надходження  воблерів Рапала - вже у продажу як нові, так і перевірені часом приманки.... Читати далі →
всі акції та новини
Рибальський магазин - У Кеса Усі записи Статті → Ловля сома на квок (частина 1) ↓

Ловля сома на квок (частина 1)

Ловля сома на квок

Одна з найбільших риб наших водойм, сом по праву вважається не тільки неабияким трофеєм для досвідченого удильщика, але і найніжнішим делікатесом: його м'ясо не тільки вельми соковито, але і практично позбавлене кісток. Втім, приготування різних баликів, стейків і іншої смакоти є лише частина гідною нагороди за піймання "господаря річок" — головним призом по праву вважається фото в обнімку з трофеєм.

Найрезультативнішим видом ужения вважається метод "на квок", або, як його описав ще Сабанеев, "клокушей". Метод дуже простий: за допомогою спеціального предмета (власне квока) здійснюються шумові ефекти, залучають придонного хижака і змушують його піднятися з лежбища туди, куди рибалка опустив снасть з приманкою. Вона дуже проста: міцний плетений шнур діаметром більше 1 міліметра (частіше 2 - 2,5 мм), грузило (глухе або ковзне), і повідець (інколи — два) довжиною близько 1,5 метрів, на кінці якого кріпиться великий гачок з апетитною для сома наживкою.

lovlya_na_kvok

 

Вибір місця

Хрестоматійні місця проживання вусатого хижака — глибокі річкові ями, де він воліє лежати в паузах між кормежками. Полювати сом воліє поруч, особливо любить коряжник. Але квочинг гарний тільки там, де є течія: його наявність забезпечує швидку, впевнену атаку риби: хижак змушений діяти саме так, щоб об'єкт уваги не віднесло течією. На озерах та інших стоячих водоймах квочить невигідно, дуже багато часу є у риби, щоб подумати — а чи варто хапати приманку взагалі?

mesto_lovli

Снасті і пристосування

Ловля сома проводиться з човна, причому сомятники не цураються застосування сучасних високотехнологічних приладів поряд з архаїчними снастями: електродвигун дозволяє безшумно підібратися до місця проживання сома, GPS-навігатор — точно вийти на позицію, а ехолот — знайти трофейну рибу. Враховуючи, що найбільш успішно ловиться сом в ранні години, з 5 до 9 ранку, це зовсім не зайві аксесуари.

Навіть відносно невеликий сом може кілька годин буксирувати човен за водойми, не даючи підійти до берега, а значить, важливо мати пристойний запас ходу і питної води. Важливі елементи спорядження — колотушка (киянка, біта) і багор, без яких з рибою вагою понад 10 кг не впорається.

Для лову вусатого трофею можна застосовувати як вудилище на сома з котушкою-мультиплікатором, так і найпростішу оснащення у вигляді дощечки з намотаним дротом. Остання схема зручніше для ужения поодинці, хоча виходити на трофейного хижака менше, ніж удвох, не рекомендується. Снасть для лову сома обов'язково включає важке грузило, яких краще мати в запасі кілька, підбираючи найбільш вдале за вагою. І, зрозуміло, обов'язково потрібен сам квок.

Як виготовити/вибрати квок

Виготовити клокушку можна і самостійно, скориставшись готовими кресленнями, але краще придбати готове. Матеріал абсолютно неважливий: це може бути дерево, метал, пластик або їх поєднання. Зате форма має вирішальне значення: неправильно виготовлений квок може погано працювати, не виробляти потрібного ефекту, а так само приводити удильщика до швидкої стомлюваності.

Конструктивно типової квок складається з трьох деталей, рукояті, ножа (пластини) і п'ятака. Кожен з цих елементів може бути виготовлений з різних матеріалів (рукоять дерево, ніж метал, п'ятак полімер), але зустрічаються і цілісні конструкції, точені (з дерева) або литі (з металу або пластику).

shema_kvoka

Важливо підібрати ручку "по руці", інакше рибалка перетвориться на самокатування. Вибираючи готовий квок, зверніть увагу на те, що кут між рукояткою і пластиною має становити 35-40°, поверхню п'ятачка повинна бути плоскою, а кромка його неодмінно гострою. Існує думка, що клокушка, виготовлена з елітних матеріалів, звучить краще "простацькою", помилкова: все вирішує досвід, а не ціна приладу.

Вудилище для лову сома

Тут компроміси не допускаються: ловити-то можна і на прут з ліщини, але набагато краще купити вудилище сучасного типу, причому спеціалізоване: воно повинно бути неодмінно жорстким і дуже міцним, переважно одночастинним або двучастным. Висока ціна абсолютно нехарактерна для такого типу вудилищ: такі варіанти, як Salmo Taifun Boat або Kosadaka Big Cat демонструють чудові результати, дозволяючи і своєчасно відреагувати на поклевку, і успішно поборотися з трофеєм у процесі виведення.

Важливо перевірити такі елементи, як посилений катушкотримач і потужне перше кільце — саме вони характерні для "сомовьих" вудилищ. Тест спінінга повинен знаходиться в діапазоні від 100 до 500 грам, причому вибирати його слід зі значним запасом: адже йому доведеться справлятися не тільки з важким вантажем на плині, але і з ривками далеко не самою слабкою риби.

Продовження слідує...

Поділитися:
Всі статті
У Кеса - інтернет-магазин риболовецьких снастейРибальські снасті У Кеса(050) 177 87 70(067) 190 70 97ukesashop@ukr.net
0Блокнот
0Переглянуті