(067) 190 70 97, (097) 103 26 74
м. ХарківКарта
0
Кошик
Поки пусто

☝️ Укрпоштою доставляємо лише за передоплатою☝️час роботи пн.-пт. з 9.00 до 16.00 сб.-нд. - вихідний

Статті
Як підібрати кивок для блешні
18 февраля 2022 г. 15:26
Після того, як рибалок розібрався з питанням, що таке блешня , потрібно переходити до... Читати далі →
Оснащення зимової вудки
17 февраля 2022 г. 14:35
Рибалки- початківці часто задаються питанням, як оснастити зимову вудку і правильно... Читати далі →
всі статті
Акції та новини
Надходження: BOUNTY - підгодовування від триразових чемпіонів світу з коропового лову
2 апреля 9:46
У продажу підгодовувальна програма Bounty - офіційний бренд рибальського клубу, який... Читати далі →
Надходження: воблера Рапала, котушки Шимано Страдік 23
14 марта 13:48
Надходження  воблерів Рапала - вже у продажу як нові, так і перевірені часом приманки.... Читати далі →
всі акції та новини
Рибальський магазин - У Кеса Усі записи Статті → Як вибрати фідер і чому краще не економити ↓

Як вибрати фідер і чому краще не економити

Сезон фідерної ловлі, мабуть, один з найбільш тривалих серед усіх видів і способів ужения. Досвідчені фидеристы починають його, як тільки зійде лід і здасться відкрита вода. І завершують, відповідно, глибокої осені і навіть у грудні: якщо, звичайно, погода сприяє. Прихильники цього способу ужения часто жартують: мовляв, для фідерної ловлі достатньо, щоб на березі підставка по снігу не ковзала, а у воді годівниця тонула. У цьому жарті є частка правди — адже на фідер можна ловити на озерах, ставках, річках з будь-яким течією, а в якості об'єкта ужения виступає практично будь-яка риба мирних порід: короп, карась, плотва, лящ, чехоня, густера, синець, кляпс.

как выбрать фидер

Будучи різновидом доночной снасті, фідер, тим не менш, відносять до "активних" методів риболовлі. Часті перезабросы і постійне перебування в русі не дасть замерзнути навіть при прохолодній вітряної погоди. По інтенсивності і кількості навантажень на організм фідерні ловлю зрівнюють з берегової спінінгової, за винятком постійних переміщень. Це не тільки азарт і прекрасні радують улови, великі трофеї і активний який втягує процес, але й відчутне кількість навантажень на організм, які сміливо можна прирівняти до хорошої тренуванні у фітнес-залі. Та й вибір фідера, так само як і подальше його оснащення і настройка — захоплююче заняття.

Але, незважаючи на універсальність снасті, для кожного конкретного випадку треба мати правильно підібране вудлище. Безумовно, можна купити фідерне вудилище за кращою ціною, але це не зробить його універсальним: так, для вудіння в тихій стоячій воді лісового озера краще віддати перевагу недовгий легкий пікер, а для великої річки з сильною течією слід вибрати важкий (хеві) фідер достатньої довжини. Про те, як правильно вибрати фідерне вудилище, не втомлюються сперечатися на рибальських форумах, і думки опонентів часто настільки полярні, що новачок неминуче потрапляє у глухий кут. Тому далі розповімо про те, як не помилитися і не помилитися з вибором.

выбор фидера

Фідерне вудилище — унікальний інструмент

Для недосвідченого рибалки все "прути для фідера" практично однакові: часто не кожен продавець-консультант здатний виразно пояснити, що таке фідерне вудлище, і який з них віддати перевагу. Щоб не плутатися в термінології і нюансах спочатку, слід дотримуватися простого визначення: фідерне вудилище являє собою спиннинговую конструкцію з біжучим снастю, оснащене пропускними кільцями і безынерционной котушкою. Але це не означає, що підійде спінінг на хижака: відмінна особливість фідера криється в особливій вершині (квивертипе), яке служить сигналізатором клювання, спеціальних кільцях і специфічної конструкції бланка. Як правило, кожна вершина має власний яскравий колір, і це не тільки для кращої візуалізації: вони розрізняються жорсткістю, і колір дозволяє підібрати правильний варіант швидко і не роздивляючись цифрову маркіровку. До речі, котушки теж специфічні: вони потужніші, ніж спінінгові, і підбирають їх, виходячи з передавального співвідношення і ємності шпулі (найчастіше фігурують 5.1 або 5,2 і ємність 4000). Універсальних рішень не існує: спроба знайти відповідь на питання — як вибрати фідер "єдиним вудилищем на всі випадки життя" неминуче призведе власника до розчарувань.

Фідери для різних умов

Ловля ляща на річці або водосховищі потребує довгого "прута" і солідного запасу ліски, ємних (а значить - великовагових) годівниць. Очевидно, що в ці рамки укладається тільки хеві-фідер (або екстра-хеві), здатний оперувати в рамках тесту від 80 до 120 грам. Нерідко при підборі новачки забувають, що маркування вантажу - не найголовніше, бо наповнена годівниця важить на 15%-20% більше, ніж написано на грузиле. А значить, є шанси "вискочити" за межі допустимого тесту. Та й небагато вудлища коректно працюють на кордонах развесовочного діапазону, набагато точніше реакція в його середині його.

как правильно выбрать фидерное удилище

Можливо, ужение карпа "неспортивних" габаритів на "платнікє" не відбудеться, якщо прийти на його береги з ультра-хеві фідером. Швидше, треба буде обзавестися вудилищем медіум-класу, мають середню довжину і оснащеного тягової котушкою з бейтраннером. Ну, а карася в лісовому ставку або плотву на річці з повільним перебігом більш ніж зручно вудити, скориставшись пикером легкого класу: і закидання недалекі, і риба невелика, і вываживать її нескладно. Словом, як вибрати фідер— дуже просто: застосуватися під цілком конкретні умови, і не забувати про те, що досвідчений вудильник-фидерист виїжджає на водойму не менше, ніж з трьома вудками.

Ніколи не економте на фідері!

Ця теза вам озвучить будь-який просунутий фидерист. Безумовно, на ринку можна відшукати ультрабюджетные моделі та котушки до них, але розглядати їх інакше, ніж "для побалуватися" одноразової на рибалці, не стане ніхто. Фідер - дуже точний інструмент, вимагає налаштування як самого вудлища, так і його оснащення, і якщо він спочатку "не будує", вся рибалка буде безнадійно зіпсована, так що вибір фідера дуже відповідальна процедура. Особливо це критично для тих, хто тільки почав освоювати тонкощі фідерного ужения: промучавшись з дешевої, але "дубовий" снастю, вудильник назавжди байдужіє до лову на фідер. Навіть професіонали не завжди здатні приборкати дешеві снасті, так що однозначно слід рекомендувати купувати тільки перевірені часом класичні рішення від відомих фірм, нехай і недорогі, але цілком готові до експлуатації.

как выбрать фидерное удилище

Основні критерії підбору вудилища

Описане вище послужить основою для прийняття рішення, як вибрати фідерне вудилище. Отже, знаючи очікувану рибу і водойму (протягом, глибину, рельєф), а також вивчивши берегову лінію (наявність кущів, дерев, гілок над головою) можна приступати до власне вибору. Не обов'язково концентруватися на продукції іменитих А-брендів: непогані фідерні вудилища випускають і вітчизняні компанії — багато екземпляри їх продукції за якістю не поступаються зарубіжним зразкам, при цьому ціни дуже привабливі як у середніх, так і у просунутих категоріях. І це стосується не тільки вудилищ: якісні снасті для риболовлі можна знайти і серед продукції вітчизняних, і китайських компаній.

что такое фидерное удилище

Але повернемося до підбору вудилища: його конструкція повинна дозволяти закидати необхідний вага точно і далеко, а значить, воно має бути бездоганно рівним, чудово лягає по руці і не мати ні найменших відхилень у конструкції бланка. До речі, останній під навантаженням на вершині зобов'язаний утворювати гладку криву, без відведень в сторону, інакше закидання в коло радіусом 10-15 метрів на дистанції навіть у 50-75 метрів ніколи не отримати. Для того, щоб у цьому переконатися, не обов'язково прив'язувати годівницю до фідеру — досить підвісити вантаж необхідної маси за верхнє кільце.

Зрозуміло, і кільця повинні розташовуватися ідеально рівно й строго всередині тієї самої кривої, утвореної бланком. Для того, щоб зрозуміти, як це виглядає на практиці, ідеальним рішенням буде виїхати на рибну ловлю зі знайомим фидерщиком, що дасть можливість "помацати" його снасті і зрозуміти їх поведінку на практиці, усвідомити, як правильно закидати фідер. І не забудьте поцікавитись наявністю до вудилища змінних (запасних) вершинок - квивертипов: вони недовговічні, і наявність гарантії того, що ви без праці придбаєте заміну сломавшейся, дуже важливо.

Поділитися:
Всі статті
У Кеса - інтернет-магазин риболовецьких снастейРибальські снасті У Кеса(050) 177 87 70(067) 190 70 97ukesashop@ukr.net
0Блокнот
0Переглянуті