(067) 190 70 97, (097) 103 26 74
м. ХарківКарта
0
Кошик
Поки пусто

☝️ Укрпоштою доставляємо лише за передоплатою☝️час роботи пн.-пт. з 9.00 до 16.00 сб.-нд. - вихідний

Статті
Як підібрати кивок для блешні
18 февраля 2022 г. 15:26
Після того, як рибалок розібрався з питанням, що таке блешня , потрібно переходити до... Читати далі →
Оснащення зимової вудки
17 февраля 2022 г. 14:35
Рибалки- початківці часто задаються питанням, як оснастити зимову вудку і правильно... Читати далі →
всі статті
Акції та новини
Надходження: воблера Рапала, котушки Шимано Страдік 23
14 марта 13:48
Надходження  воблерів Рапала - вже у продажу як нові, так і перевірені часом приманки.... Читати далі →
Графік роботи 8 березня
6 марта 9:15
Вітаємо всіх жінок зі святом Весни. Весняного настрою, терпіння та віри у наше... Читати далі →
всі акції та новини
Рибальський магазин - У Кеса Усі записи Статті → Як ловити щуку на балансир взимку ↓

Як ловити щуку на балансир взимку

Зимовий ужение щуки — азартний вид відпочинку, яким не нехтують не тільки прихильники підлідної риболовлі, але й завзяті спінінгісти. Приваблива трофейна видобуток і тим, що до зими нагулює особливий жирок (а м'ясо стає більш ніжним): гурмани найчастіше воліють "зимового" хижака літнього або осіннього, стверджуючи, що страви з підлідної видобутку мають абсолютно неповторний смак.

Але не тільки своїми гастрономічними якостями хороша щука взимку. Як і будь-яка інша риба в холодну пору року, вона значно втрачає в рухливості, а отже, на її виважування не йде так багато сил, як при спінінгової ловлі. Тим не менш, це не означає, що ловля щуки на балансир носить пасивний характер: удильщику доведеться не тільки обходити значну площу на замерзлій водоймі, але і бурити багато лунок, а також активно працювати снастями.

Чому треба ловити на балансири

Останні, до речі, досить специфічні: рибальські снасті і приналежності для зимової риболовлі не мають майже нічого спільного з тими, які застосовують на відкритій воді, так що новачку, що вперше вознамерившемуся відправитися на підлідне бій з хижаком, доведеться поповнити арсенал особливими аксесуарами. І мова не тільки про ящику, ледобуре, пешне і санках (не кажучи вже про екіпіровці): щуку взимку ловлять на жерлицы-поставушки або на балансири.

ловля щуки на балансир

Про останніх і піде мова: раніше вважалося, що жерлицы і ужение на живця найбільш ефективний метод зловити щуку в зимовий час, проте цей різновид лову має велику залежність від везіння. Нерідко навіть досвідчений "зимник", розставив пару десятків жерлиц на великій площі, може піти ні з чим, тоді як спінінгіст-балансирщик, активно досліджує берегову лінію і перспективні місця (ями, свалы, коряжники) зможе похвалитися чималим уловом, а то і великим трофеєм.

ловля щуки зимой на балансир

Ця тенденція виникає завдяки тому, що застосовуючи балансир, вмілою грою можна спровокувати на атаку навіть малоактивний, мляву щуку, яка годинами може без руху спостерігати за кружлянням живця в області жерлицы. Головне — не зациклюватися на одній приманці і на спробах залучити хижака, сидячи на одному місці. До того ж у поєднанні з балансиром можна застосовувати і портативний ехолот, обчислюючи з його допомогою перспективні місця проживання щуки.

Що таке балансир на щуку

Фактично, балансир являє собою щось середнє між блешнею, блешнею і воблером малого розміру. Невелика штучна рибка, виготовлена з важкого металу і має оригінальну гідродинамічну форму, швидко тоне, після чого наводиться в рух вудлищем. Анімація, яку демонструє балансир, що базується на вертикальному переміщенні: мініатюрна "рибка" описує кола, вісімки, нишпорить з боку в бік, раптом пірнає і різко спливає такий танець дуже привабливий для річкового хижака.

зимняя рыбалка щуки на балансир

Але слід знати, що щучий балансир, на відміну від окуневого, володіє довжиною від 7 сантиметрів. Звичайно, на чотирьохсантиметрову також реагує щука, але, по-перше, значно менших розмірів, а по-друге, в прилове неминуче буде багато окуня. А ось на семисантиметровые воблери-балансири окунь не кидається, але вже якщо зреагує такий примірник, який цілком зможе стати завидною трофеєм у колекції рибака. Таким чином, зимова ловля щуки на балансир передбачає управління розмірами трофею габаритами приманки: менше балансир - менше розмір риби - частіше покльовки - в прилове всюдисущий окунь. Для того, щоб купити якісний балансир для риболовлі, достатньо звернути увагу на якість крючков та міцність покриття, яке повинне витримувати постійне тертя і ударів об краї лунки і вплив щучих зубів. Також корисно придивитися до тих моделей, які використовують рибалки на вашому улюбленому водоймі.

Що потрібно для лову на балансири

Крім типового рибальського зимового спорядження важливо мати спеціальну вудку - зимовий спінінг. Однак, слід знати, що вудилище для лову на балансир значно коротше свого "осінньо-річного" прототипу і не відіграє вирішальної ролі в управлінні приманкою. Підійде звичайна 40-сантиметрова вудка для зимової риболовлі з пластикової котушкою, ручкою з пінопласту і жорстким хлястиком зі скловолокна, хоча, звичайно, вудити сучасним карбоновим бланком з коркової рукояттю значно комфортніше. Деякі особливості вибору спінінга на щуку все ж є: довжина не більше 50 см, кілець не повинно бути багато (досить трьох-чотирьох), а кінчик повинен бути достатньо жорстким (інакше буде важко оперувати важким балансиром).

как ловить щуку на балансир зимой

Ловля щуки взимку на балансир і вимагає особливої оснащення: так, волосінь треба застосовувати нейлонову, "зимову", не тонше, ніж 0,28 мм (краще 0,33 - 0,56 мм) в залежності від очікуваного трофею, а якщо є можливість — флюорокарбоновую. А ось повідець, особливо металевий, не рекомендується застосовувати взагалі: він сильно спотворює гру приманки і може звести нанівець всі старання удильщика, зробивши ловлю щуки на балансир взимку безперспективною. Але деякі досвідчені рибалки рекомендують застосовувати повідці з флюорокарбона: вони значно м'якше, ніж металеві, і чудово витримують гостроту щучих зубів.

ловля щуки на балансир зимой

І, зрозуміло, самі балансири: як і з іншими воблерами, універсальних різновидів не існує, і успішно ловити щуку на воблер можна, тільки маючи в арсеналі достатню кількість цих приманок. Яких саме, кожен визначає для себе сам, виходячи з особливостей водойми і бажаних водойм.

Кілька слів треба сказати і про інше спорядження: так, бур краще брати діаметром 130: якщо щука попадається досить велика, доведеться неабияк попітніти, щоб витягти її на лід, особливо якщо він товстий. В іншому випадку доведеться обрубувати лід, розширюючи лунку: для цього непогано мати топірець (якщо немає пешни). Обов'язковий в арсеналі і багорик, який значно спрощує витяг хижака на лід (хоча деякі вважають за краще йому липгрип). Обзаведіться і зимовими саньми: доставляти улов вагою 7-10 кг на своїх плечах проблематично, якщо відстань до бази навіть близько кілометра, а в пошуках хижака за світловий день можна пройти значно більше.

Техніка лову на балансир

Нескладно успішно ловити щуку на воблер, якщо дотримуватися декілька простих правил, які передують сам процес лову. Зокрема, одна з поширених помилок — буріння лунки і негайний початок її облова: щука неодмінно піде подалі від джерела підозрілого шуму, і повернеться лише через деякий час. Тому найкращим варіантом буде буріння деякої кількості лунок (зазвичай 10-15) на відстані не менше 10 метрів один від одного. Після облаштування останньої треба повернутися до першої і почати ловлю, переходячи від лунки до лунки. Навіть якщо облов не приніс результату, розумно повернутися до першої знову, і повторити маніпуляції: можливо, хижак просто не встиг повернутися на своє місце.

зимняя ловля щуки на балансир

Задаючись питанням, як ловити щуку на балансир взимку, не слід намагатися знайти універсальний відповідь або уловистий рецепт, адже все, що треба зробити — пробурити отвір в облюбованому місці, розмотати волосінь так, щоб дістати до дна, потім вимотав в півводи і приступати до анимированию приманки. Для цього треба робити різкі помахи вудлищем з амплітудою 20-30 сантиметрів, і після кожного помаху повертати вудлище в початкове положення, очікуючи поштовху в руку від опустилася приманки. Після цього треба витримати обов'язкову паузу — саме в цей момент треба бути готовим до поклевке.

Навіть недолуга гра недосвідченою рукою не так страшна, як відсутність пауз. Зимова риболовля щуки на балансир грунтується на паузах як основоположний елемент. Якщо покльовок немає, слід змінити глибину, кожен раз опускаючись на півметра, поки не буде досягнуто дно. Копирсання балансира в мулі може залучити хижака, так що після постукування по дну необхідно проробити ще кілька серій. Якщо результату немає, слід змінити лунку, а якщо і на декількох (близько 10) лунках результату немає, саме час спробувати воблер іншого кольору або типу.

Поділитися:
Всі статті
У Кеса - інтернет-магазин риболовецьких снастейРибальські снасті У Кеса(050) 177 87 70(067) 190 70 97ukesashop@ukr.net
0Блокнот
0Переглянуті