(067) 190 70 97, (097) 103 26 74
м. ХарківКарта
0
Кошик
Поки пусто

☝️ Укрпоштою доставляємо лише за передоплатою☝️час роботи пн.-пт. з 9.00 до 16.00 сб.-нд. - вихідний

Статті
Як підібрати кивок для блешні
18 февраля 2022 г. 15:26
Після того, як рибалок розібрався з питанням, що таке блешня , потрібно переходити до... Читати далі →
Оснащення зимової вудки
17 февраля 2022 г. 14:35
Рибалки- початківці часто задаються питанням, як оснастити зимову вудку і правильно... Читати далі →
всі статті
Акції та новини
Надходження: BOUNTY - підгодовування від триразових чемпіонів світу з коропового лову
2 апреля 9:46
У продажу підгодовувальна програма Bounty - офіційний бренд рибальського клубу, який... Читати далі →
Надходження: воблера Рапала, котушки Шимано Страдік 23
14 марта 13:48
Надходження  воблерів Рапала - вже у продажу як нові, так і перевірені часом приманки.... Читати далі →
всі акції та новини
Рибальський магазин - У Кеса Усі записи Статті → Ловля судака на джиг восени ↓

Ловля судака на джиг восени

Судак — риба зграєва, яка зимувати у великих скупченнях, займаючи великі глибокі ями, розташовані на руслі водойм із проточною водою. Для судака це обов'язкова умова, інакше його чекає смерть від кисневого голодування. Втім, і підшкірним жиром судак особливо не запасається, оскільки тим і цінний: його нежирне м'ясо володіє чудовими смаковими якостями і зовсім не містить жиру. Таким чином, як і будь-який інший хижак, судак всіляко прагнути з'їсти по максимуму за осінньо-зимовий період, починаючи активно полює на малька, жаб і власних побратимів подрібніше, що робить його досить легкою і бажаною здобиччю спінінгіста поряд зі щукою. Це підтвердить будь-який мало-мальськи знайомий з питанням любитель: ловля судака на джиг восени на Дніпрі часто перетворюється в спортивне змагання — деякі з них організовують не тільки аматорські, але і професійні рибальські клуби і організації.

ловля судака на джиг осенью

Досвідчені рибалки знають достеменно, що ловля судака на джиг восени — не єдино можливий, але найпродуктивніший вид риболовлі, який часто приносить трофейні екземпляри і улови, якими соромно хвалитися тільки перед рибінспекцією. Правда, з однією обмовкою: вкрай бажано виконувати це з підручного плавзасоби, човна або катера, оснащеного ехолотом — він дозволяє заощадити масу часу, завдяки можливості оперативно відшукати скупчення риби і негайно приступити до вудіння. Зрозуміло, важливо придбати своєчасно і особливу спиннинговую снасть: адже джиг — це не тільки вудилище, але і котушка, і приманки, і вантажі, та багато іншого.

Чим ловити судака восени

Деякі вудильники успішно ловлять судака "на доріжку", методом троллінгу, вважаючи за краще обходити великі акваторії на невисокій швидкості, а в якості приманки задіюючи воблери, "відвідний поводок" з їстівним силіконом і навіть деякі види блешень. Дійсно, досить відвідати рибальський інтернет магазин в Україні, та вивчити асортимент приманок з пластику та металу, щоб знайти там саме ті, які рекомендують для судака. Цей метод хороший ще й тим, що дозволяє обійтися без ехолота, а ще запросто можна дістати в прилов інших мешканців прісноводних водойм, таких, як сом або щука.

осенняя ловля судака на джиг

Другий спосіб подібний з зимовим ужением "по судаку" і передбачає прямовисне блеснение з борту човна зимовими блешнями і воблерами. Досвідчені рибалки стверджують, що досить стати на перспективну яму, дочекатися першої успішної атаки хижака, і далі за нетривалий час стати володарем вдалого улову. Як і в попередньому випадку, цей метод непоганий для тих, хто ще не обзавівся ехолотом: таким чином, можна досить швидко "промацати" значну акваторію, виявивши зимувальні ями зі значним скупченням хижака. Примітно, що для стрімкого способу можна використовувати і зимові снасті, так що прихильники зимової риболовлі можуть відкрити сезон значно раніше, до того, як поверхня води покриється міцним шаром льоду.

ловля судака на джиг осенью с берега

Але, звичайно ж, найбільш перспективний і розповсюджений спосіб "полювання за клыкастым" — осіння ловля судака на джиг з застосуванням різноманітних силіконових приманок, і, зрозуміло, відповідного спінінга. Це, до того ж, єдиний спосіб, який дозволяє долучитися до лову тим, хто в силу тих чи інших причин не в змозі скористатися човном. Втім, на Україні та за кордоном повним-повно річок, де русло настільки близько проходить біля берегової лінії, що і човен не потрібна — облавливать відповідні бровки великої протяжності з берега значно зручніше, ніж з плавзасобу. Слід зазначити, що одним з найбільш результативних способів джигования з берега вважається ступінчастий висновок приманки з ями на мілину: дуже часто судак може переслідувати приманку в ямі, не наважуючись зробити рішучу кидкову атаку.

ловля судака осенью с лодки на джиг  

Але як тільки він зазначає, що передбачувана видобуток вислизає на мілководді, так тут же відставляє всіляку обережність і агресивно атакує силіконову снасточку. Правда, в такій ситуації трапляються і прикрі промахи, при яких силіконова рибка нерідко втрачає хвоста. Це треба враховувати і запастися достатніми кількостями уловистых виброхвостов і твистеров. Важливо також купити джиг головки різної ваги, щоб завжди мати можливість підібрати саме ту, що найбільш оптимальною в умовах конкретного водного об'єкта.

Що треба знати при використанні човни

Однією з найпоширеніших помилок, що трапляються у новачків, вважається ловля судака восени з човна на джиг тим же вудилищем, що застосовувалося для берегової лову щуки, або, наприклад, для троллінгу. Насправді від першого можна задіяти хіба що котушку, якщо вона не сильно масивна. Сам же спінінг повинен мати меншу довжину, не більше, ніж 2,4 метра: далекі заброси не важливі, а ось дзвінкість бланка, навпаки, вельми показана. При лові в глибоких ямах, коли шнур йде у воду під гострим кутом, необхідно відчувати кожне торкання джиг-головкою кожного елемента придонного рельєфу і атаки хижака, щоб найбільш ефективно виконати проводку і підсічку. До речі, при вудінні з човна джигом не треба якориться безпосередньо над ямою: такий прийом припустимо тільки при стрімкому блеснении. А у разі здійснення закидання оптимальніше всього ставати вище за течією, по можливості навпаки мілині: таким чином можна протягнути "сходинку" по всьому рельєфу ями проти течії, що набагато зручніше, ніж виконувати це за нього.

ловля судака на джиг осенью на днепре

Що треба знати при лові з берега

Ловля судака на джиг восени з берега — дуже захоплююче заняття, що вимагає від спінінгіста вправності, досвіду, знання особливостей водойми, і, звичайно ж, гарної фізичної підготовки. І справа не тільки в тому, що доведеться здійснювати часті далекі заброси (іноді на відстань до 70 метрів, а то і далі). Часто в пошуку відповідного місця, бровки або мілини, доводиться здійснювати значні переходи по обривистому березі. До речі, далеко не завжди рельєф місцевості допускає застосування подсачека, і не в кожному випадку є напарник (як у ситуації на човні), тому важливо не тільки сам процес виведення судака, але і доставка його, що називається, "на ногах" удильщика.

осенний судак на джиг

Слід підготуватися до того, що вудлище повинно бути досить довгим, а також володіти чутливої вершинкою. Часто лише по поведінці вершинки можна відстежити невеликі зміни в рельєфі і обережні клювання судака, не бажає виходити з глибини на мілководді. Довжина берегового джигового спінінга повинна бути не менше 2,4 метра — в цьому випадку закид буде далеким і впевненим. Відповідно, запас волосіні на котушці має бути не менше 150 метрів, а по можливості, і більше, адже поведінка риби важко передбачити, а крім цього, не треба виключати можливі обриви снасті з-за зачепів. Найкраще підготуватися до таких неприємностей заздалегідь, маючи в запасі змінне шпулю або, на крайній випадок, бобіну дроту відповідного перерізу.

На що ловити судака восени

Як вже згадувалося, найкращою технікою в осінньо-зимовий період до льодоставу вважається джиг, а, значить, доведеться запастися великою кількістю силіконових принад і джиг-головок. Традиційні віброхвости і твістери довжиною близько 5 сантиметром незмінно в ходу, однак, не варто скидати з рахунків і особливі, їстівні приманки, в тому числі черв'яки і жабенята. Ніхто не забороняє оперувати з ними класичної "сходинкою", але останнім часом все більш популярними (і результативними) показують себе методи волочіння, які реалізуються як з класичною оснащенням, так і з такими, як техаська або відвідний поводок. Легкі продергивания подовженого хробака по дну водойми часто показують дивовижні ефекти: абсолютно пасивний і не реагує на "класику" судак зовсім безоглядно і жадібно вистачає "повзуна" мало не в самому початку вымотки. Останнім часом деякі вудильники стали застосовувати особливі атрактанти з феромонами, які залучають хижака зі значної відстані: це цілком виправдано при дотриманні міри і з огляду на пору року і температуру води: іхтіологи стверджують, що чим ближче до зими, тим ефект від сильно пахнучих приманок слабкіше, аж до того, що вони починають не залучати, а відлякувати рибу.

Поділитися:
Всі статті
У Кеса - інтернет-магазин риболовецьких снастейРибальські снасті У Кеса(050) 177 87 70(067) 190 70 97ukesashop@ukr.net
0Блокнот
0Переглянуті